19/2/10

Κάλλιο αργά παρά ποτέ.


Με το ποσό του 1,25 δισ.δολαρίων προτίθεται να αποζημιώσει το αμερικανικό κράτος, τους μαύρους αγρότες, οι οποίοι έχουν υπάρξει θύματα φυλετικών διακρίσεων για δεκαετίες.

Οι μαύροι αγρότες στις ΗΠΑ, βίωσαν τον ρατσισμό ακόμα και στις κρατικές επιδοτήσεις και τα κρατικά δάνεια από το ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας. Επί πολλά χρόνια οι προσφυγές των μαύρων αγροτών κατά του συστήματος δανείων και επιδοτήσεων είτε δεν γίνονταν δεκτές, ή εξετάζονταν με πολύ χαρακτηριστικές καθυστερήσεις. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι αγρότες που είχαν αποκλειστεί από το σύστημα λόγω φυλετικών διακρίσεων, πρώτα πτώχευαν και στη συνέχεια δικαιώνονταν!

Μία πρώτη προσφυγή κατά του συστήματος κατατέθηκε το 1997 ενώπιον ομοσπονδικαού δικαστηρίου, για να ακολουθήσουν στα τέλη της προηγούμενης 10ετίας συλλογικές προσφυγές. Τελικά με παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου της Δικαιοσύνης επιτευχθη αυτός ο συμβιβασμός.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι μαύροι αγρότες που έχουν υποστεί ρατσισμό από το σύστημα, αναμένεται να λάβουν αποζημιώσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 250.000 ευρώ.

«Ολοι οι πολίτες θα αντιμετωπίζονται ίσοι έναντι του νόμου, σ’αυτό θα γρηγορεί η κυβέρνηση του προέδρου Obama», υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος στο σχετικό ανακοινωθέν του, συγχαίροντας το υπουργείο της Γεωργίας «για τις προσπάθειες του εκσυγχρονισμού που καταβάλλει, ώστε η σελίδα αυτή να γυρίσει και να αφιερωθούμε στο μέλλον, αφήνοντας οριστικά και για το καλό αυτές τις διακρίσεις στο παρελθόν».

Σημειώνεται, ότι το 1,5% των 2,2 εκατομ.αγροτικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, το εκμεταλλεύονται μαύροι αγρότες, σύμφωνα με διαθέσιμα από το 2007 επίσημα στοιχεία. Επίσης καμία σύγκριση δεν υφίσταται στο τζίρο των αγροτικών επιχειρήσεων των λευκών και των μαύρων, με τους πρώτους να επιτυγχάνουν τζίρο περίπου 140 χιλιάδων δολάρια, την ίδια στιγμή που ο τζίρος των δεύτερων κυμαίνεται μεταξύ 30 και 35 χιλιάδων δολαρίων.


Πηγή:  tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: